Framtidens tävlingshjul?

Under våren/sommaren har det diskuterats en hel del vilka hjul som ska användas på motionstävlingar framöver, PU-hjul (snabba plasthjul) eller gummi-2:or. Själv föredrar jag PU-hjul av flera anledningar. PU-hjul påverkas inte av åkarens vikt. Gummihjul "svampar" ihop vid stakning och i snabba kurvor och upplevs då instabila/osäkra. Rullskillnaderna är dessutom mycket mindre mellan olika märken/årsmodeller/serier hos PU-hjulen än hos gummihjulen. Av egen erfarenhet vet jag då att om man har de långsammaste PU-hjulen i startfältet på en tävling så går det ändå att hänga på den med de snabbaste PU-hjulen, vilket är en omöjlighet på ett gummihjulslopp... Jag har inget emot att tävla på begränsat rullmotstånd, men i dagsläget finns inget rättvist, säkert, fungerande material/system för att tävla begränsat på ett sportsligt sätt...

Rullskidförsäljningen växer nu som aldrig förr. Fler börjar tävla, både elitskidåkare och motionärer, rullskidlopp börjar TV-sändas och mer pengar kommer in i sporten. För att få ännu fler åkare/tävlingar och få sporten att växa ytterliggare krävs det att vi tävlar med rullskidor som inte rullar för fort hävdar man från en del håll... Ja, men det får aldrig vara på bekostnad av sportsligheten eller säkerheten. Därför krävs det bättre material för ändamålet anser jag.

Nu finns dock kanske lösningen på detta problem, nämligen PU 2:or! Sedan några veckor har jag agerat teståkare åt Elpex för att utvärdera deras nya Prototyp-hjul som har PU hjulets alla positiva egenskaper men ändå samma rullmotstånd som gummi 2:or.
Nu har jag kört ca 15 mil på hjulen i varmt/torrt och kallt/blött väder. Till min hjälp har jag haft ytterligare totalt 7 åkare som varit med under dessa träningspass. Jag har då kunnat jämföra åkkänsla/grepp/rull mm mot deras gummi 2:or av olika märken/årsmodeller och dom har även kunnat testa mina PU 2:or. I de rulltester vi gjorde var dessa platshjul helt likväriga med Elpex 2:or, Eagle 2:or och SkiGo 2012:or. Vad gäller åkkänslan var de helt överlägsna  gummihjulen. De är helt otroligt lätthanterbara utför och i snäva kurvor (även i mycket hög fart...), alltså inga vobblingar/svampningar och de säckar inte ihop vid tuff stakning. Vad gäller greppet vid regn/blöta förhållanden, så visade det sig dessutom att PU 2:orna hade mycket bättre grepp än gummihjulen. Enligt Elpex ska även slitstyrkan vara bättre på dessa hjul än på gummihjul. Fick en helt lyrisk känsla över dessa nya hjul :)

Har länge velat ha en motsvarighet till Marwes skatehjul även på klassiskt. Marwe är ett välanvänt och mycket omtyckt rullskidmärke bland alla skidåkare för Skateträning. Marwes hjul är nämligen PU-hjul (Polyuretan) som har ett överlägset grepp, slitstyrka och säker åkkänsla jämfört med konkurenternas gummihjul. Med Elpex nya PU 2:or känns det nu som att en motsvarighet äntligen är på väg för klassisk åkning.
Detta är ett positivt initiativ av Elpex att försöka tillföra ett såpass rättvist hjul som möjligt till framtidens tävlingar. Nu får vi se hur framtiden utvecklar sig???

Läs även Johan Kantos inlägg om dessa hjul

Comments   

0 #6 younow fans 2018-07-19 02:59
Pretty nice post. I just stumbled upon your blog and wanted to say that
I have truly enjoyed browsing your blog posts. In any
case I will be subscribing to your rss feed and I hope you
write again soon!

Feel free to surf to my page; younow fans: http://findeasy.win/free-younow-fans-bars-weekly-updated/
Quote
0 #5 Joellen 2017-11-21 13:11
I really like gathering useful info, this post has got me even more info!
Quote
0 #4 Anemonalove 2017-07-08 03:55
Hello guys! Who wants to chat with me? I have profile at
HotBabesCams.co m, we can chat, you can watch me
live for free, my nickname is Anemonalove , here is my pic:


https://3.bp.blogspot.com/-u5pGYuGNsSo/WVixiO8RBUI/AAAAAAAAAFA/JWa2LHHFI2AkHParQa3fwwHhVijolmq8QCLcBGAs/s1600/hottest%2Bwebcam%2Bgirl%2B-%2BAnemonalove.jpg
Quote
0 #3 ameblo.jp 2017-05-20 00:32
I was suggested this blog by my cousin. I'm not sure whether this post is written by
him as no one else know such detailed about my trouble. You're amazing!
Thanks!
Quote
0 #2 https://google.com 2017-04-16 08:58
Angelfish, on the other hand, is a bigger and premium version of each the 'Google
Watches'.
Quote
0 #1 J 2014-09-28 11:34
Låter grymt, hoppas bara inte PU 3:or är för långt bort :)
Quote

Add comment


Security code
Refresh

2018  Samuel Norlén     - New Minds